Zajíčkův dort

28.03.2023
Jste zastánci starých klasik a na Velikonoce děláte ta stejná tradiční jídla a cukroví jako je: beránek, mazanec, jidáše, kočičí tanec nebo pučálka? Nebo patříte mezi ty lidi, co uvaří pár tradičních jídel a pár nových pro obměnu a pro menší narušení stereotypu? Já osobně miluji jídlo a miluji různé kombinace chutí. I když pečený beránek stojící pomalu tři týdny na stole, který je následně namáčen v kakau, aby šel vůbec pokousat, pro mě k Velikonocím celkem patří, tak stejně miluji i změny, které vždy zakombinuji do různých tradičních jídel. Jestliže to máte podobně, je tento recept v tom případě pro Vás ten pravý. I když se možná zdá na první pohled složitý, určitě to tak není. Je pravda, že pokud máte menší trpělivost než já, zajíček Vás trochu vyzkouší a možná se u něho i zapotíte, ale ve výsledku je tohle naprosto báječný, vláčný, veganský kakaový dortík plněný tropickým ovocem a kokosem. Díky malému množství sladidla, je tak akorát sladký. Jeho sladkost nám podpoří ještě kousky ananasu a tropické marmelády, společně s vyšlehaným kokosovým krémem, ve kterém se schovává rozdrcený sušený fík. Je to v podstatě takový kakaovo ovocný dortík pro malé i velké :)

Počet porcí : průměr 17 cm

SUROVINY :

Korpus:

  • 270 g zralých banánů
  • 100 ml mandlového mléka / ovesného mléka
  • 40 ml rostlinného oleje
  • 95 g špaldové celozrnné mouky
  • 30 g černého kakaa
  • 30 g mandlová mouky
  • 15 g quinoové mouky
  • 25 g solamylu
  • 8 g prášku do pečiva
  • 2 polévkové lžíce kokosového cukru / třtinového cukru
  • Špetka soli

Krém :

  • 400 ml kokosového krému v plechu
  • 80 g mraženého ananasu
  • 30 g sušených fíků / jahod /malin
  • 1 ks smeta- fix
  • 4 čajové lžičky mangové /ananasové / exotické marmelády

Zajíček :

  • 90 g loupaných mandlí
  • 70 g datlové pasty
  • 25 g strouhaného kokosu + na obalování
  • 1 polévková lžíce citrónové šťávy
  • 1 polévková lžíce čekankového sirupu
  • 1/2 čajové lžičky sušené červené řepy / červeného barviva

POSTUP :

Úplně jako první si namočíme mandle na zajíčka přes noc.

Nyní si upečeme korpus. Troubu předehřejeme na 180°C a dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme moukou. Veškeré sypké ingredience vložíme zvlášť do misky a důkladně promícháme. Do druhé misky vložíme banány, mléko, olej a cukr a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Do této směsi na 2x přidáme sypkou směs, vždy důkladně promícháme. Přelijeme do formy na pečení a vložíme péct na 180°C na cca 40 – 50 minut. Kontrolujeme špejlí.

Mezitím co se peče korpus, si uděláme zajíčka. Mandle slijeme a propláchneme, vložíme do mixéru a rozmixujeme na hladko. Přidáme datlovou pastu, kokos, červenou řepu, citrónovou šťávu i sirup a vše promícháme. Poté si směs přendáme do misky a vytvarujeme si z ní 2 tlapky, ocásek, a jednu větší půlkouli. Ještě si necháme kousky směsi na polštářky (2 velké, 3 malé). Ty ostatní části vyválíme ve strouhaném kokosu a dáme do lednice ztuhnout.

Po upečení dortu necháme korpus zcela vychladnout. Po vychladnutí si vydlabeme uvnitř dortu díru, pozor na dno a na strany, raději ať jsou silnější. Tento vydlabaný korpus poté použijeme rozdrobený na vrch. Dno dortu vymažeme marmeládou, vložíme rozmražený a na malé kousky nakrájený ananas a dáme stranou.

V mixéru si rozmixujte sušené fíky na prach, když nám však zůstanou i malé kousky, nevadí.

Do vysoké nádoby vložíme kokosový krém (tu bílou tuhou část) vychlazený alespoň 24 hodin, smeta – fix a šleháme pár minut. Poté přidáme fíkový prášek a opět pár minut mícháme. Tuto směs vložíme do dortu a jemně ji tam vtlačíme. Krému je dost, proto z něho vytvořte jakoby kopeček, který poté uhlaďte.

Vytvořený kopeček hojně posypeme rozdrobeným korpusem a vložíme alespoň na 2 hodiny ztuhnout do lednice.

Poté již servírujeme se zajíčkem. Toho vytvoříme tak, že nejprve vložíme zhruba do středu dortu půl kouli z připravené ztuhlé směsi, poté za pomoci párátek přidáme tlapky, již ozdobené s polštářky a ocásek. Můžete ještě doladit tělíčko rozdrobeným korpusem, aby to opravdu vypadalo, že je zajíček zahrabaný.

A já Vám přeji dobrou chuť