Zapečená bageta s rajčetem a mozarellou

25.06.2024
Máte velkou úrodu rajčat a nevíte co s ní? Co takhle si udělat snadnou slanou snídani. Je tak lehká, že ji zvládnou i děti ( tedy pokud už umí krájet, troubu si samozřejmě raději pohlídáte sami :)) ). Pesto si klidně můžete udělat do zásoby, v lednici Vám nějaký ten den vydrží. Ráno si jen rozříznete bagetu, klidně i den, dva starou, pomažete pestem, pokladete na střídačku Vaše rajčata ze zahrady, nebo ze sousedovy zahrady, přidáte mozzarellu a dáte do trouby. Zhruba za 30 minut máte hotovu snídani. Na dokončení můžete použít čerstvou bazalku, čerstvě pomletý pepř a můžete servírovat. A teď schválně, kdo z Vás by nechtěl ráno vstát a mít tuto snídani přichystanou na stole? :))

Počet porcí : 2 bagety

SUROVINY :

  • 2 bílé bagety
  • 2 ks mozarelly / 180 g vegan mozarelly
  • 4 velká rajčata
  • Čerstvá bazalka na ozdobu

Na pesto :

  • 30 g bazalky
  • 30 g čerstvého špenátu
  • 90 ml olivového oleje
  • 40 g piniových oříšků
  • 45 g kešu ořechů
  • 6 g česneku
  • 1,5 čajová lžička lahůdkového droždí
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

POSTUP :

Nejprve si vyrobíme pesto. Kešu a piniové oříšky na sucho na mírném ohni opražíme, poté vložíme do mixéru společně s olivovým olejem, natrhanou bazalkou, špenátem, nastrouhaným česnekem a rozmixujeme. Ochutnáme, a doladíme solí a pepřem.

Troubu rozehřejeme na 180°C, plech si vysteleme pečicí folií. Nakrájíme si na kolečka omytá rajčata a mozzarellu na půlkolečka / plátky.

Bagetu rozpůlíme a vložíme na plech řeznou stranou nahoru. Pesto rovnoměrně rozprostřeme po bagetách a postupně klademe plátek rajčete, plátek mozarelly a stále opakujeme, dokud nemáme bagetu zaskládanou. Posolíme, popepříme a vložíme do trouby cca na 20 – 25 minut.

Poté můžeme servírovat jen tak, nebo s čerstvou zeleninou / salátem a já Vám přeji dobrou chuť.