Zapečený lilek
Tento recept u nás doma opravdu milujeme. Upřímně, je to ta nejčastější úprava lilku, kterou dělám. Je jednoduchá, rychlá a chuťově výborná. Kombinace pasírovaných rajčat a italských bylinek s lilkem je naprosto skvělá. Pokud neznáte, musíte 100 % vyzkoušet. Tento recept nejčastěji kombinujeme se šťouchanými bramborami nebo bramborami pečenými ve slupce v troubě. Výborný bude i se světlou bagetkou.
Počet porcí : 2
SUROVINY :
- 1 ks lilku
- 40 g pórku
- 200 g krájených rajčat
- 1 menší cibule
- 2 ks česneku
- 1 balení mozzarely /veganského sýra
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce olivového oleje + na potření lilků
- 0,5 lžíce oregána
- 1 - 2 lžičky tymiánu
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
POSTUP :
Troubu si předehřejeme na 200°C. Lilek omyjeme a podélně rozkrojíme. Každou polovinu lilku vydlabeme lžící tak aby okraj měl cca 1 cm. Avšak musíme být velice opatrní, abychom neprotrhli slupku.
Lilky dáme na plech vyložený pečicím papírem, vnitřek lilků potřeme olivovým olejem a jemně osolíme. Vložíme do trouby a pečeme cca 15 -20 minut, dokud není slupka téměř měkká.
Mezitím si očistíme cibuli, česnek a nakrájíme na malé kostečky. Do hlubší pánve vložíme 1 lžíci olivového oleje, cibuli a necháme pod pokličkou změknout. Trvá to cca 5 minut.
Během restování cibule nakrájíme na malé kostečky vydlabaný lilek.
Poté vložíme k cibuli česnek, který necháme rozvonět. Vložíme nakrájený lilek, jemně osolíme a necháme změknout pod pokličkou. Pozor ať se Vám nepřipálí. Lilek rychle vsákne veškerou tekutinu.
Po změknutí vložíme rajčata, protlak, bylinky, sůl a pepř. Necháme povařit, aby se propojily veškeré chutě ( cca na dalších 5 minut).
Lilky vytáhneme z trouby a naplníme je hotovou směsí.
Poklademe mozzarelou nakrájenou na plátky.
Teplotu v troubě snížíme na 180°C a pečeme 10 minut. Dokud sýr nezačne zlátnout.
Podáváme s bagetkou nebo s brambory.
Dobrou chuť