Zauzená pomazánka s červenou řepou

24.12.2023
O červené řepě a o jejích kouzelných účincích na naše tělo jsem psala už několikrát. Opakovat se tedy nebudu. Navíc je to naše lokální surovina, která je snadno dostupná a levná. Tento recept má dvě varianty přípravy. Ta první je čistě veganská a ta druhá (použité suroviny jsou za lomítkem) obsahuje mléčné produkty. Mě osobně více chutná veganská varianta. Je lehčí a má výraznější chuť. Díky červené řepě, která je hlavní složkou celého receptu, má tato pomazánka velké množství vlákniny. A to prospívá našim střevům. Tento recept je opravdu jednoduchý. Stačí smíchat pár surovin dohromady, nechat tuto pomazánku chvíli odležet a poté si na ní můžete pochutnat. Veškeré suroviny jsou dostupné, ale pokud by měl někdo z Vás s nějakou surovinou problém a neměl by ji doma, klidně mi napište a já Vám ráda poradím :)).

SUROVINY :

  • 230 g červené řepy
  • 6 g česneku
  • 3 čajové lžičky vegan smetany
  • 140 g vegan lučiny LUNTER / 100 g lučiny
  • 2 kapky uzeného koření / 100 g uzeného sýra
  • 2 čajové lžičky lahůdkového droždí
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti  

POSTUP :

Nejprve si uvaříme červenou řepu a necháme ji vychladnout.

Uvařenou a oloupanou řepu nastrouháme najemno, přidáme česnek nastrouhaný najemno, vegan smetanu, vegan lučinu, lahůdkové droždí a uzené koření. Zamícháme a doladíme solí a pepřem. Dáme do skleněné nádoby a necháme odležet v lednici alespoň 1 hodinu. Čím déle, tím lépe. Toto je postup pro veganskou verzi.

Pokud vám nevadí sýr, můžete namísto uzeného aroma nastrouhat najemno uzený sýr a namísto tofu lučiny klasickou lučinu. Zkoušela jsem obě dvě varianty a funguje to podobně. Mě tedy chutnala mnohem více veganská verze, byla více výrazná.

Servírujte na kváskovém chlebíku s vašimi oblíbenými klíčky a já Vám přeji dobrou chuť