Zeleninový salát s batáty a cizrnou

07.10.2024
Podzimní zeleninové saláty jsou opravdu kouzelné. Část surovin je tepelně zpracovaná a část je ve své přirozené podobě. Kombinace upečených batátů s křupající červenou cibulkou a paprikou je naprosto lahodná. Jídlo není na zkus nudné a mdlé, vždy cítíte na zkus měkkou ale i tvrdou zeleninu. Tento salát je plný vitamínů, minerálů a zajímavých chutí. Zálivku jsem schválně zvolila více výraznou, s kořením, které se na podzim opravdu skvěle hodí. Příjemně zahřeje Vaše tělo, potěší mysl ale i vypálí bacily. Takže se nebojte klidně přidat chilli, pokud jste jeho milovníky. A opravdu se nebojte kombinovat tepelně zpracovanou a syrovou zeleninu. Mile Vás tato kombinace překvapí. Saláty se totiž nemusí jíst jen v létě. I na podzim mají své místo. Cizrnu v tomto receptu můžete vyměnit za bílé máslové fazole, černou čočku nebo i za tofu či seitan. Záleží na Vás, jak moc máte rádi luštěniny. Hlavně v žádném případě nevyřazujte bílkoviny. Tento salát je opět poskládaný tak, aby obsahoval vše co naše tělo potřebuje. Tak vyzkoušejte tuto plnohodnotnou večeři či oběd. Věřím, že Vám bude chutnat.

Počet porcí : 2 porce

SUROVINY :

Na pečení :

  • 400 g batátů
  • 200 – 250 g uvařené cizrny
  • 70 g slunečnicových semínek
  • 1 - 2 polévkové lžíce oleje
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Na salát :

  • 80 g kadeřávku
  • 260 g rajčat
  • 50 g červené cibule
  • 100 g červené papriky

Zálivka :

  • 20 g lněného oleje
  • 30 g vody
  • 8 g zázvoru
  • 6 g česneku
  • 35 g tahini
  • 30 g limetkové šťávy / citrónové šťávy
  • 9 g plnotučné hořčice
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

POSTUP :

Rozpálíme troubu na 190°C a nachystáme si hluboký plech vystlaný pečicí fólií.

Batáty vydrhneme kartáčem a nakrájíme na libovolné kousky. Vložíme na plech, osolíme, opepříme, zakápneme olejem a dáme péct cca na 20 minut. Po 20 minutách přidáme uvařenou / propláchnutou sterilovanou cizrnu a vložíme opět do trouby na 20 minut. Poté plech vytáhneme, nasypeme slunečnicová semínka a pečeme již cca 10 minut. Po upečení, necháme zchladnout.

Mezitím co se nám v troubě pečou batáty, si uděláme zálivku. Do misky nastrouháme na jemno česnek a zázvor, přidáme zbytek surovin a důkladně metličkou vyšleháme. Nebo všechny ingredience důkladně protřepeme v uzavíratelné skleničce. Hotovou zálivku dáme odpočinout do lednice.

Nyní si opláchneme zeleninu a papriku s cibulí nakrájíme na proužky, kadeřávek nasekáme (musí být očištěn od tvrdého stonku), rajčata nakrájíme na měsíčky / půlkolečka.

No a můžeme servírovat. Po okraji naskládáme promíchanou čerstvou zeleninu, doprostřed vložíme upečenou zeleninu a celé to zalijeme připravenou zálivkou a já Vám přeji dobrou chuť.