Zeleninový salát s chřestem a modrým sýrem

25.04.2023
Chřest je rostlina, kterou můžeme kvůli jejímu specifickému dozrávání a sklízení konzumovat jen určité období v roce . Obsahuje vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, vitamín C a minerální látky jako je draslík, hořčík, vápník, železo... A tato kombinace složení a možnosti přípravy je na chřestu to krásné a vzácné. Proto se vždy na toto období těším, snažím se ho využít na plno a použít chřest do kvalitních a hlavně chutných receptů. No a chutných salátů není nikdy dost :). Recept je opět rychlý, snadný a naprosto famózní. Já vím, že to píšu docela často, ale já prostě jídlo miluji a ujíždím si na těch skvělých chuťových kombinacích, které nám nabízí :))). A u tohoto receptu mi musíte dát za pravdu, protože kombinace čerstvé křupavé zeleniny se sladkými hrozny, štiplavými ředkvičkami, najemno nakrájeným modrým sýrem a to vše zalité vyváženým česnekovým sladko- kyselkavým dresinkem je v ústech naprosto chutě probouzející. Prostě a jednoduše wow... konec nudným zeleninovým salátům :)

Počet porcí : 2 porce

SUROVINY :

  • 250 g zeleného chřestu
  • 220 g ledového salátu
  • 80 g ředkviček
  • 55 g čerstvého hrášku
  • 100 g hroznů
  • 50 g vegan blue sýra / nivy
  • 20 g petrželové nati kudrnky

Zálivka:

  • 25 g medu / čekankového sirupu
  • 25 g citrónové šťávy
  • 20 g hrubozrnné hořčice
  • 15 g lněného oleje
  • 11 g oleje z vlašských ořechů / olivového oleje
  • 15 g vody
  • 4 g česneku
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

POSTUP :

Začneme s chřestem, který si omyjeme, odstraníme tvrdou spodní část a nařežeme na 5 cm špalíky. Vložíme do osolené vody, přivedeme k varu a cca 3 minutky vaříme. Poté ihned vložíme chřest do ledové vody.

Nyní si uděláme zálivku. Do misky vložíme veškeré ingredience na zálivku, česnek nastrouháme na jemno a vše důkladně mícháme, dokud se vše spojí v krásnou jemnou konzistenci.

Veškerou zeleninu omyjeme. Ledový salát poté nakrájíme na menší proužky, ředkvičky na plátky, hrozny rozkrojíme napůl, petrželovou nať nasekáme na jemno, hrášek vyloupeme a vložíme do misky. Přidáme okapaný a vychladlý chřest, sýr nakrájený na malé kostečky, zalijeme zálivkou a můžeme servírovat.

Podáváme s rozpečenou bagetkou nebo jen tak.

A já Vám přeji dobrou chuť