Zeleninový salát s chřestem a modrým sýrem
Chřest je rostlina, kterou můžeme kvůli jejímu specifickému dozrávání a sklízení konzumovat jen určité období v roce . Obsahuje vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, vitamín C a minerální látky jako je draslík, hořčík, vápník, železo... A tato kombinace složení a možnosti přípravy je na chřestu to krásné a vzácné. Proto se vždy na toto období těším, snažím se ho využít na plno a použít chřest do kvalitních a hlavně chutných receptů. No a chutných salátů není nikdy dost :). Recept je opět rychlý, snadný a naprosto famózní. Já vím, že to píšu docela často, ale já prostě jídlo miluji a ujíždím si na těch skvělých chuťových kombinacích, které nám nabízí :))). A u tohoto receptu mi musíte dát za pravdu, protože kombinace čerstvé křupavé zeleniny se sladkými hrozny, štiplavými ředkvičkami, najemno nakrájeným modrým sýrem a to vše zalité vyváženým česnekovým sladko- kyselkavým dresinkem je v ústech naprosto chutě probouzející. Prostě a jednoduše wow... konec nudným zeleninovým salátům :)
Počet porcí : 2 porce
SUROVINY :
- 250 g zeleného chřestu
- 220 g ledového salátu
- 80 g ředkviček
- 55 g čerstvého hrášku
- 100 g hroznů
- 50 g vegan blue sýra / nivy
- 20 g petrželové nati kudrnky
Zálivka:
- 25 g medu / čekankového sirupu
- 25 g citrónové šťávy
- 20 g hrubozrnné hořčice
- 15 g lněného oleje
- 11 g oleje z vlašských ořechů / olivového oleje
- 15 g vody
- 4 g česneku
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
POSTUP :
Začneme s chřestem, který si omyjeme, odstraníme tvrdou spodní část a nařežeme na 5 cm špalíky. Vložíme do osolené vody, přivedeme k varu a cca 3 minutky vaříme. Poté ihned vložíme chřest do ledové vody.
Nyní si uděláme zálivku. Do misky vložíme veškeré ingredience na zálivku, česnek nastrouháme na jemno a vše důkladně mícháme, dokud se vše spojí v krásnou jemnou konzistenci.
Veškerou zeleninu omyjeme. Ledový salát poté nakrájíme na menší proužky, ředkvičky na plátky, hrozny rozkrojíme napůl, petrželovou nať nasekáme na jemno, hrášek vyloupeme a vložíme do misky. Přidáme okapaný a vychladlý chřest, sýr nakrájený na malé kostečky, zalijeme zálivkou a můžeme servírovat.
Podáváme s rozpečenou bagetkou nebo jen tak.
A já Vám přeji dobrou chuť