Zeleninový salát s řeckým tofu

01.08.2023
Tento zeleninový salát je velmi inspirován klasickým řeckým salátem tak, jak ho znáte z restaurací i internetu. Hmmm... no a teď se koukáte na suroviny a říkáte si: " Moment, v originálním řeckým salátu nejsou ředkvičky, kadeřávek a už vůbec né tofu ". Ano, máte pravdu, proto jsem hned na začátku napsala, že tento zeleninový salát je tím klasickým řeckým inspirován. Hlavní složkou téměř každého takovéhoto salátu je zálivka. Ta obsahuje převážně oregano a kvalitní olivový olej. V samotném salátu nesmí chybět chutná rajčata a ty nejlepší olivy, které znáte či máte nejraději. Kadeřávek je přidaný kvůli svému kouzelnému složení a ředkvičky kvůli nádherné barvě. No a feta sýr? Ten nahradíme bílým tofu, které je marinované v typických řeckých bylinkách. Pokud vše smícháte dohromady, Vaše chuťové pohárky i mysl se ocitnou v Řecku :)) Nevěříte? Tak to Vám nezbývá nic jiného, než si tento salát připravit a sami se přesvědčit :)

Počet porcí : 2 porce

SUROVINY :

  • 50 g kadeřávku
  • 190 g rajčat
  • 65 g červené cibule
  • 65 g ředkviček
  • 20 – 30 g zelených oliv

Tofu :

  • 150 g bílého tofu
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 2 čajové lžičky gyros / řeckého koření
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Zálivka :

  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce balzamica
  • 1 čajová lžička sušeného oregana / 3/4 čajové lžičky čerstvého nasekaného oregana
  • 1 čajová lžička medu

POSTUP :

Den dopředu si nakrájíme tofu na kostky a naložíme si ho do marinády (viz. složení). Nebo můžeme celý proces uspíšit a koupit si tofu již naložené na řecký způsob ( od značky Lunter ).

Na rozehřáté pánvičce si opražíme tofu kostky do jemně zlatavé barvy a dáme stranou.

Nyní si důkladně umyjeme veškerou zeleninu. Červenou cibuli nakrájíme na půlkolečka a vložíme ji do misky s 2 šálky vody a s 1 polévkovou lžíci octa. Takto necháme marinovat cca 10 minut. Štiplavá chuť cibule se zjemní.

Do salátové misky vložíme nasekaný kadeřávek, libovolně nakrájená rajčata, ředkvičku nakrájenou na tenká půl kolečka, na poloviny rozkrájené olivy. Celý tento obsah zalijeme připravenou a důkladně promíchanou zálivkou. Jemně osolíme, opepříme, slijeme červenou cibuli, přidáme ji k zelenině a můžeme servírovat.

Na dva talíře rozložíme salát, posypeme opraženým tofu a celozrnnou nebo bílou bagetou.

Přeji dobrou chuť