Zeleninový salát z naklíčeného hrachu

22.03.2023
Na tento salát mě přivedl článek o klíčení, který jsem psala a vy si ho můžete přečíst zde na blogu. Na konci článku, jsem psala nápady v jakých pokrmech uplatníte klíčky. A jeden takový kouzelný a dost starý pokrm je "Pučálka". Je to v podstatě opražený naklíčený hrách, který prodávaly babky na ulici a kterým se  říkalo "pučálnice". Když se to tak vezme, je to vlastně takový historický street food. A právě tento recept mě inspiroval k tomuto salátu. Růžičková kapusta a naklíčený hrách jsou opraženy do jemně křupavé konzistence, jejich čerstvá chuť je podtrhnuta zkaramelizovanou cibulkou a jemně opraženou veganskou slaninou. Vše se nakonec spojí s čerstvou petrželovou natí a zauzenou solí. Dokážu si představit, že by se toto jídlo prodávalo u nás venku na ulici. Dostali byste tento vlažný salát s křupavou zeleninkou do kornoutu / misky, v klidu byste si ho pojídali v jarních teplotách v parku, na náměstí, prostě dle své libosti a přitom se koukali jak svět kolem Vás plyne. Hmmm...nechala jsem se trochu unést, ale věřte mi, že ta kombinace chutí potěší nejen Vaše chuťové pohárky...

Počet porcí : 2 porce

SUROVINY :

  • 250 g růžičkové kapusty
  • 170 g naklíčeného hrachu
  • 100 g červené cibule
  • 110 g vegan slaninových kostek
  • 25 g petrželové nati
  • 2 – 3 polévkové lžíce konopných semínek
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 1 čajová lžička lahůdkového droždí
  • Zauzená sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

POSTUP :

Červenou cibuli očistíme a nakrájíme ji podélně na tenké proužky. Růžičkovou kapustu očistíme, důkladně umyjeme a nakrájíme na čtvrtiny.

Vezmeme si hlubokou pánev, rozpálíme ji na středním ohni, vložíme červenou cibuli a pražíme cca 2 minutky. Poté přidáme nakrájenou kapustičku, jemně osolíme a smažíme cca 10 minut. Kapustička mezitím pustí šťávu. Přidáme vegan slaninu nakrájenou na kostky a společně smažíme ještě cca 10 minut. Po 10 minutách přidáme propláchnutý a osušený naklíčený hrách a pražíme 5 minut.

Plotýnku vypneme, nasypeme nasekanou petrželovou nať, konopná semínka, promícháme a nyní doladíme solí a pepřem.

Můžete servírovat, jen tak, s Vaším oblíbeným krekrem nebo bagetkou.

A já Vám přeji dobrou chuť