Zimní kořeněná granola
Jestliže jste milovníci müsli nebo granoly, tak u tohoto receptu se určitě pozastavte. Není totiž nic lepšího, než si udělat tuto skvělou snídani doma. Nejenže víte co si do ní dáte a tím pádem je i zdravější, ale můžete si ji udělat podle svých vlastních chutí. Tato skvělá kombinace koření Vás příjemně zahřeje a naladí na zimní období. Díky použitým surovinám máte v rukou plnohodnotnou snídani nebo svačinu. Oříšky zajistí zdravé tuky a bílkoviny a vločky zajistí zase vlákninu, také stabilizují hladinu krevního cukru a jsou skvělé na posílení imunity. Hmmm... myslím že není nad čím přemýšlet :))
SUROVINY :
- 170 g ovesných vloček
- 140 g žitných vloček
- 100 g lískových oříšků
- 80 g neloupaných mandlí
- 60 g arašídů
- 50 g kakaových bobů
- 50 g kokosového oleje
- 2 lžičky mleté skořice
- 0,5 lžičky mletého kardamomu
- 1,5 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- 2,5 lžíce datlového sirupu
- 4 - 6 ks hřebíčku ( rozdrceného v hmoždíři, nebo pomletého v mlýnku)
- Špetka soli
POSTUP :
Oba dva druhy vloček dáme na plech se solí, promícháme a dáme do trouby vyhřáté na 180°C na cca 10 - 15 minut.
Mezitím si nasekáme všechny druhy ořechů ( mandle, arašídy, lískové oříšky).
Rozpustíme si kokosový olej a vmícháme do něj datlový sirup a tuto směs řádně promícháme, tak aby se nám obě složky propojily.
Vytáhneme vločky z trouby a přímo do nich nasypeme nasekané ořechy, kakaové boby, koření, kokosový olej smíchaný s datlovým sirupem a důkladně směs promícháme, aby se nám olej se sirupem dostal úplně všude.
Vložíme zpět do trouby a pečeme na 170°C dalších 10-15 minut. Dávejte pozor, ať se Vám oříšky nezačnou připalovat.
Necháme vychladnout a poté přemístíme do uzavíratelné
sklenky. Takto připravená granola Vám vydrží dva týdny. U nás doma teda jen
týden.
Dobrou chuť
Tipy :
Domáci granolu servírujte např. s rostlinným jogurtem a čerstvým ovocem. Nebo si vyrobte doma své oblíbené rostlinné mléko :)) Pokud nemáte doma přesně oříšky, které jsou v receptu, nevadí, dejte si do receptu oříšky jaké chcete.