Zimní ořechovo rýžová kaše
Tento recept mě napadl úplně náhodou. Zrovna když jsem dělala pořádek v kuchyni, kde jsem měla spousty zbylých surovin z vánočního focení a vaření. Nahromadilo se mi tam pár gramů bílé rýže, pár gramů červené rýže, pár gramů pomletých mandlí, jedlé květy a kakao. A ti co mě sledujete, tak víte, že u nás doma se nic nevyhazuje. A tak mě napadlo z toho vyzkoušet uvařit snídaňovou kaši. Ořechové snídaňové kaše a rýžové kaše už znám a předpokládám že vy také, tak proč to nespojit? No a výsledek byl famózní. Krásná krémová konzistence, která místy v ústech křupala. Celý dům se rozvoněl po zimním koření jako je skořice, kardamom a badyán. Když navíc kaši doladíte sladkým banánem, kvalitní hořkou čokoládou a jedlými květy, máte z toho skvělou snídani. Snídani, která Vás v zimě zahřeje, zasytí, dodá spousty zdravých tuků, minerálních látek, ale co je nejdůležitější, potěší Vás jak na srdci a v mysli, tak hlavně na jazyku. Vaše chuťové pohárky Vám poděkují za skvělý ranní zážitek ...
Počet porcí : 4 - 5 porcí
SUROVINY :
- 100 g kulatozrnné rýže
- 100 g červené rýže
- 85 g mandlí
- 645 ml mandlového mléka / kakaového mléka
- 475 ml vody
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 3/4 čajové lžičky kardamomu
- 1,5 čajové lžičky skořice
- 3/4 čajové lžičky badyánu
- 2-3 polévkové lžíce datlového sirupu
- Špetka soli
Na ozdobu :
- 1 ks banánu na porci
- Hrstička mandlových plátků na porci
- Špetka kakaových bobů na porci
- Jedlé květy
- Hořká čokoláda
POSTUP :
Mandle vložíme do mixéru a pomeleme je na jemno. Poté smícháme oba dva druhy rýže a polovinu rozmixujeme na hrubo, jen pár pulzů. Druhou polovinu rýže necháme v celku. Vše vložíme do hrnce, zalijeme mlékem a 175 ml vody. Osolíme, přidáme datlový sirup, koření a dáme vařit na mírný oheň na cca 35 - 40 minut.
Po cca 20 minutách přidáme kakao a stále mícháme a hlídáme, aby se nám kaše nepřipálila. Během vaření bude kaše hodně houstnout, proto postupně přilévejte po 100 ml vodu. Vždy důkladně promíchejte a opět vařte a hlídejte. Po 40 minutách je kaše vláčná, hustá a rýže je měkká.
Hotovou kaši můžeme servírovat s čerstvým banánem, mandlemi, strouhanou čokoládou a s jedlými květy. Ty tomu dodávají ten správný šmrnc.
Přeji dobrou chuť