Zimní zeleninová polévka s červenou řepou

10.01.2022

V zimě se vše zpomaluje, ulehá do tzv. zimního spánku a i naše tělo i mysl by měli zpomalit. Tělo by se mělo fyzicky šetřit a měli bychom jíst teplá jídla, převážně zeleninové polévky, které nás zahřejí, jsou výživné a snadno stravitelné. Bohužel v dnešní uspěchané době to moc nejde. Udělejme našemu tělu radost a uvařme si skvělou zimní polévku plnou vitamínů a bílkovin. Tato kombinace chutí jako je kořenová zelenina, řepa, černá čočka a balsamikový ocet Vás okouzlí. Příjemně Vás zahřeje, zasytí a kdo nezná polévku s balzamikovým octem, tak toho i mile překvapí. U nás doma v zimě tyto chutě naprosto zbožňujeme. Polévky jíme především jako večeři. Musí být tedy husté ( a tím myslím, že je v nich plno zeleniny, luštěnin ) a velice často je doplňuji o koření, jako je chilli, kajenský pepř, zázvor, kari, česnek, která se v zimě též doporučují. Příjemně prohřejí Vaše tělo . Věřím, že si tuto polévku zamilujete úplně stejně jako my doma :))

Počet porcí : 6-8

SUROVINY :

  • 190 g mrkve
  • 300 g syrové červené řepy
  • 50 g petržele
  • 130 g celeru
  • 200 g černé čočky Belga
  • 20 g česneku
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 - 2 snítky rozmarýnu
  • 3 ks bobkového listu
  • 400 g krájených rajčat ( 1 ks plechovky )
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 1,5 - 2 hrsti nasekané petrželové nati
  • 2 - 3 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce olivového oleje

POSTUP :

Nejprve si dáme vařit červenou řepu tak, aby byla na zkus. Černou čočku propláchneme a dáme ji vařit s celými stroužky česneku do změknutí ( cca 15 minut ).

Mezitím si očistíme veškerou zeleninu a nakrájíme ji na malé kostečky. Pokusíme se, aby veškerá zelenina byla nakrájená na stejně velké kousky, které si poté dáme stranou do misky.

Čočku po uvaření slijeme, vyndáme česnek a dáme si ho stranou. Budeme ho používat do polévky.

Do většího hrnce dáme zeleninový vývar, bobkový list a snítky tymiánu a rozmarýnu. Společně vaříme cca 15 minut.

Po uplynutí 15 minut vytáhneme rozmarýn, tymián a bobkový list. Do vývaru vložíme nakrájenou petržel, celer, mrkev, rajčata, protlak, uvařenou čočku a rozmačkaný česnek. Vše společně vaříme dalších 15 minut. Zelenina musí být uvařená na zkus. Mezitím si nasekáme petrželovou nať.

Osolíme, opepříme, přidáme balzamikový ocet, olivový olej a nasekanou petrželku. Necháme již jen provonět.

Podáváme s čerstvou petrželkou nebo s čerstvým tymiánem. Můžeme zkombinovat s křupavou bagetkou.

Dobrou chuť

Poznámka : 

Tento recept lze upravit a díky těmto úprávám Vám vznikne další a v podstatě jiná výborná polévka.

Červenou řepu v polévce vynechte, pokud jí nemáte rádi, do polévky jí nedávejte a přidejte jinou zeleninu ve stejném množství, jako je v receptu červené řepy. Postačí když budete mít v polévce jen mrkev, petržel a celer.

Jestliže u Vás doma zrovna ve špajzu není černá čočka, nahraďte ji klasickou zelenou, či hnědou čočkou.


Pár rad co jíst v zimě za potraviny :

Tělo by se mělo fyzicky šetřit a měli bychom jíst převážně vařené obilniny (jáhly, pohanku, bulgur ), rýži a luštěniny (čočku, hrách, fazole i sóju).

Ze zeleniny lze používat dýně, kedlubny, ředkev, kapustu, lilek a zelí, dále je dobré konzumovat i brambory, kořenovou zeleninu, ořechy.

Pro dochucení jídel je dobré používat koření, která Vás zahřejí : zázvor,  kajenský pepř, chilli, badyán, skořici, hřebíček, kari, koriandr a tymián.