Zimní zeleninová polévka s červenou řepou
V zimě se vše zpomaluje, ulehá do tzv. zimního spánku a i naše tělo i mysl by měli zpomalit. Tělo by se mělo fyzicky šetřit a měli bychom jíst teplá jídla, převážně zeleninové polévky, které nás zahřejí, jsou výživné a snadno stravitelné. Bohužel v dnešní uspěchané době to moc nejde. Udělejme našemu tělu radost a uvařme si skvělou zimní polévku plnou vitamínů a bílkovin. Tato kombinace chutí jako je kořenová zelenina, řepa, černá čočka a balsamikový ocet Vás okouzlí. Příjemně Vás zahřeje, zasytí a kdo nezná polévku s balzamikovým octem, tak toho i mile překvapí. U nás doma v zimě tyto chutě naprosto zbožňujeme. Polévky jíme především jako večeři. Musí být tedy husté ( a tím myslím, že je v nich plno zeleniny, luštěnin ) a velice často je doplňuji o koření, jako je chilli, kajenský pepř, zázvor, kari, česnek, která se v zimě též doporučují. Příjemně prohřejí Vaše tělo . Věřím, že si tuto polévku zamilujete úplně stejně jako my doma :))
Počet porcí : 6-8
SUROVINY :
- 190 g mrkve
- 300 g syrové červené řepy
- 50 g petržele
- 130 g celeru
- 200 g černé čočky Belga
- 20 g česneku
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 3 snítky tymiánu
- 1 - 2 snítky rozmarýnu
- 3 ks bobkového listu
- 400 g krájených rajčat ( 1 ks plechovky )
- 70 g rajčatového protlaku
- 1,5 - 2 hrsti nasekané petrželové nati
- 2 - 3 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce olivového oleje
POSTUP :
Nejprve si dáme vařit červenou řepu tak, aby byla na zkus. Černou čočku propláchneme a dáme ji vařit s celými stroužky česneku do změknutí ( cca 15 minut ).
Mezitím si očistíme veškerou zeleninu a nakrájíme ji na malé kostečky. Pokusíme se, aby veškerá zelenina byla nakrájená na stejně velké kousky, které si poté dáme stranou do misky.
Čočku po uvaření slijeme, vyndáme česnek a dáme si ho stranou. Budeme ho používat do polévky.
Do většího hrnce dáme zeleninový vývar, bobkový list a snítky tymiánu a rozmarýnu. Společně vaříme cca 15 minut.
Po uplynutí 15 minut vytáhneme rozmarýn, tymián a bobkový list. Do vývaru vložíme nakrájenou petržel, celer, mrkev, rajčata, protlak, uvařenou čočku a rozmačkaný česnek. Vše společně vaříme dalších 15 minut. Zelenina musí být uvařená na zkus. Mezitím si nasekáme petrželovou nať.
Osolíme, opepříme, přidáme balzamikový ocet, olivový olej a nasekanou petrželku. Necháme již jen provonět.
Podáváme s čerstvou petrželkou nebo s čerstvým tymiánem. Můžeme zkombinovat s křupavou bagetkou.
Dobrou chuť
Poznámka :
Tento recept lze upravit a díky těmto úprávám Vám vznikne další a v podstatě jiná výborná polévka.
Červenou řepu v polévce vynechte, pokud jí nemáte rádi, do polévky jí nedávejte a přidejte jinou zeleninu ve stejném množství, jako je v receptu červené řepy. Postačí když budete mít v polévce jen mrkev, petržel a celer.
Jestliže u Vás doma zrovna ve špajzu není černá čočka, nahraďte ji klasickou zelenou, či hnědou čočkou.
Pár rad co jíst v zimě za potraviny :
Tělo by se mělo fyzicky šetřit a měli bychom jíst převážně vařené obilniny (jáhly, pohanku, bulgur ), rýži a luštěniny (čočku, hrách, fazole i sóju).
Ze zeleniny lze používat dýně,
kedlubny, ředkev, kapustu, lilek a zelí, dále je dobré konzumovat i brambory, kořenovou zeleninu, ořechy.
Pro dochucení jídel je dobré používat koření, která Vás zahřejí : zázvor, kajenský pepř, chilli, badyán, skořici, hřebíček, kari, koriandr a tymián.