Zimní zeleninový salát s hermelínem a fíky
Říká se, že výborné jídlo má mít všech pět chutí. Sladkou, slanou, hořkou, kyselou a ta poslední je umami. A víte co? Toto jídlo sice nemá poslední chuť tzv. umami, ale s klidem mohu říct, že je vážně výborné. Určitě moc dobře znáte jak funguje kombinace slané a sladké chuti. A nejlepším příkladem je kombinace slaného sýru se sladkým čerstvým či sušeným ovocem. Přesně tuto neotřelou kombinaci najdete i v tomto zimním zeleninovém salátu. Nádherně šťavnatá grilovaná zelenina, s chutí smetanově plísňového sýra, sladkých sušených fíků, čerstvých bylinek a toto vše je podtrhnuto kyselkavo sladkou zálivkou. Nebojte se své zeleninové saláty, grilovanou zeleninu či dušenou zeleninu doladit skvělou zálivkou. Z nudného jídla můžete rázem vykouzlit skvělé a nadčasové přílohy i večeře. Do zálivek vždy používejte kvalitní oleje, octy i balsamica. Rostlinné oleje jsou zdravé pro naše těla, dodávají nám i velké množství prospěšných látek. A proč dávat kvalitní ocet do zálivky? Nejenom, že nádherně podtrhne a zvýrazní chuť surovin, ale upravuje narušené trávení a mikroflóru střev a určité druhy octa i snižují hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak. Takže opět tu mám pro Vás nejen recept, který pohladí Vaše chuťové pohárky, okouzlí Vaše estetické očko, ale dodá tělu i něco navíc :))
Počet porcí : 2 – 3 porce
SUROVINY :
Na salát :
- 150 g červené papriky
- 210 g žluté papriky
- 200 g cukety
- 350 g lilku
- 240 g hermelínu
- 100 g cibule
- 65 g sušených fíků
- Rostlinný olej na smažení
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
- Třtinový cukr
Na zálivku:
- 20 g sušených fíků
- 20 g fíkového octa PÖDÖR
- 25 g lněného oleje PÖDÖR
- 20 g olivového oleje
- 8 g gril hořčice PÖDÖR
- 4 g medu
- 10 – 15 g vody
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
- 2 čajové lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
POSTUP :
V první řadě si uděláme zálivku. Sušené fíky si nasekáme najemno a přesuneme je do misky. K fíkům přidáme všechny ostatní suroviny na zálivku, důkladně promícháme a dáme stranou. Až budeme celý salát servírovat, zálivku ještě ochutnáme a popřípadě doladíme solí, pepřem a medem.
Lilek nakrájíme na tenké plátky, posolíme a necháme ho tzv. vypotit. Mezitím si omyjeme a nakrájíme zeleninu. Papriky nakrájíme na silnější nudličky, cibuli na silnější plátky, cuketu na silnější půlkolečka.
Pánev si dáme na vyšší plamen a veškerou zeleninu budeme postupně zprudka smažit, na trošce oleje. Začneme s paprikou, a jakmile uvidíme sem tam opražené místa, papriku vyjmeme. Do stejné pánve vložíme cibuli. Jakmile je hotová, dáme ji stranou a vložíme cuketu. Postupujeme úplně stejně jako s paprikami. Jako poslední budeme smažit osušený lilek, který v první řadě smažíme na trošce oleje a poté ho jemně posypeme cukrem, Opékáme ho do krásné zkaramelizované barvy.
Jakmile máme vše opečené, můžeme servírovat. Halabala poklademe opečenou / grilovanou zeleninu, proložíme nakrájeným hermelínem na trojúhelníčky, na plátky nakrájenými fíky, posypeme čerstvým tymiánem a pokapeme připravenou zálivkou. Servírujeme s čerstvou bagetou nebo s Vaším oblíbeným pečivem. A já Vám přeji dobrou chuť