Mrkvovo – pomerančová polévka s makovým kari
Možná se to většině z Vás zdá jako divoká kombinace, ale pokud jste už podle mě něco vařili nebo někteří měli to štěstí ode mě něco okoštovat, tak určitě víte, že bych Vám nenabídla nic, co by se nedalo jíst nebo by snad bylo nedobré. Takže věřte, že tyto kombinace chutí se k sobě nádherně hodí a ta svěží, jemně nakyslá a nasládlá chuť je k létu jako dělaná. Nevěříte? Tak si to teď pojďte se mnou představit. Zavřete klidně oči a představte si příjemnou nasládlou chuť mrkvičky, se slabě štiplavou a pikantní chutí kari, jemný a šťavnatý nádech pomeranče, s kokosovým mlékem, kde je vše zakončeno nahořklým slabým ocáskem máku. Tak co? dokázali jste si to představit? Ne? Tak v tom případě mi musíte naprosto věřit a doma vyzkoušet. :)
SUROVINY :
- 350 g mrkve
- 65 g petržele
- 2,5 ks velkých pomerančů ( pokud máte menší velikost klidně dejte 3 ks )
- 165 ml kokosového mléka v plechovce
- 10 - 15 g čerstvého zázvoru
- 75 g cibule
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžičky makového kari - "koření od Davídka "
- 1 litr zeleninového vývaru
- 0,5 lžičky žluté kari pasty
- 0,5 - 1 lžičku orange pepře - "koření od Davídka "
- Sůl dle chuti
Na ozdobu :
- mletý černý mák
- kokosové mléko
- nasekaná červená chilli paprička
- nasekaná čerstvá meduňka
POSTUP :
V první řadě si očistíme a omyjeme zeleninu.
Cibulku nasekáme na kostečky a dáme podusit do rozpáleného oleje. Dusíme pod pokličkou cca 5 - 8 minut.
Mezitím si nakrájíme zeleninu na kostečky. V podstatě je úplně jedno na jak velké, protože se polévka bude posléze mixovat.
K cibulce přidáme kari pastu a necháme ji rozpustit. Poté přidáme zázvor nakrájený na kostečky a makové kari. Přidáme petržel a mrkev, promícháme a necháme provonět koření. Zalijeme zeleninovým vývarem, opepříme a necháme vařit do změknutí, ne však do rozvaření. Zelenina v polévce musí být na povrchu měkká, ale ne rozvařená. V tuto chvíli přidáme do polévky pomeranče nakrájené na kostky a kokosové mléko. Vaříme společně cca 5 minut. Tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka. V polévce nesmí být žádné hrudky.
Dochutíme solí. Pokud se Vám zdá polévka málo kyselkavá můžete přidat šťávu z citrónu.
Servírujeme s pomletým mákem, nasekanou meduňkou, trochou kokosového mléka a pokud máme rádi pikantní jídla, přidáme i červenou chilli papričku.
Dobrou chuť