Rizoto z květákové rýže s praženým tofu
Určitě znáte recepty na květákovou rýži. A pro toho kdo nezná: je to v podstatě nasekaný nebo nastrouhaný syrový květák konzistencí připomínající rýži. Tento recept je odlehčenou verzí rizota. Je to kombinace chutí Asie a je skvělý na letní oběd, kdy teploměr ukazuje vysoké teploty. Recept je rychlý a snadný a navíc je to lehké a dietní jídlo, plné vitamínů, vlákniny a bílkovin. Takže pokud jsou zrovna horké dny a vy nevíte co máte vařit, uvařte si toto jídlo :)
Počet : 4 porce
SUROVINY :
- 680 g květáku po očištění
- 120 g kukuřice - mražené
- 120 g hrášku - může být i mražený
- 130 g červené cibule
- 190 g mrkve
- 190 g červené syrové papriky
- 20 g česneku
- 2 balení bílého tofu
- 2 polévkové lžíce oleje
- 3 polévkové lžíce konopných semínek
- 2 čajové lžičky thajského kari
- 1 čajová lžička kurkumy
- 4 čajové lžičky teriaki omáčky
- 2 polévkové lžíce sojové omáčky + 1 polévková lžíce na tofu
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje na tofu
- Sůl a pepř dle chuti
- Černý sezam na posypání
POSTUP :
V první řadě si dáme péct tofu. Troubu rozehřejeme na 180°C. Tofu nakrájíme na cca 1cm velké kostky a dáme do plechu ( můžete vyložit pečicím papírem, já jsem tak neudělala ). Přímo na tofu nalijeme olej a sojovku, opepříme a zamícháme. Nejlépe rukama aby se každý kousek tofu obalil. Vložíme do trouby a pečeme cca 30 minut. Záleží samozřejmě na vaší troubě, ale hotové tofu poznáte tak, že je na povrchu krásně křupavé.
Mezitím co se nám tofu peče, očistíme všechnu zeleninu. Oloupeme česnek, cibuli, mrkev, papriku. Do mísy si připravíme kukuřici a hrášek. Cibuli a česnek nakrájíme na jemno. Mrkev a papriku nakrájíme na malé kostečky.
Květák očistíme, opláchneme a osušíme. Do mixéru si postupně vkládáme květák a mixujeme do podoby rýže. Pozor, nemixujte příliš dlouho, ať nemáte z květáku kaši.
Rozpálíme si wok pánev nebo nějakou jinou hlubokou. Dáme do ní chilli olej a na něm pražíme cibulku do zesklovatění. Poté přidáme česnek a necháme rozvonět. Dále přidáme mrkev, papriku a postupně přidáváme další zeleninu podle tvrdosti. Pražíme cca 5 - 10 minut tak, aby zelenina nebyla rozvařená - musí být na zkus tvrdá.
Poté přidáme veškeré sypké koření a necháme rozvonět. Přisypeme květákovou rýži a veškeré tekuté koření i konopná semínka a společně dusíme cca 5 minut. Přímo do rýže pak přimícháme upečené tofu kostky.
Dochutíme solí, pepřem, posypeme černým sezamem a můžeme servírovat.
Dobrou chuť