Salát s avokádem, černou čočkou a granátovým jablíčkem


Pokud v létě jíte dokolečka stále ty stejné saláty jako je okurkový, rajčatový, mix salátů, řecký atd. a už Vás to nudí, tak vyzkoušejte tento salát, který se velice hodí na léto. Je osvěžující, lehký, plný vitamínů, minerálů i bílkovin. Ten z Vás, kdo jí a umí zacházet s avokádem, moc dobře ví, že kombinace limetky, chilli papričky a avokáda se svěží křupavou chutí čerstvé zeleniny jako je okurka a cuketa je naprosto lahodná. A když k tomu přidáte lehce nasládlou a  šťavnatou chuť granátového jablíčka, vznikne kombinace, která Vám roztančí chuťové buňky. Nebojte se toho a určitě vyzkoušejte.  

Salát s avokádem a černou čočkou
Salát s avokádem a černou čočkou

Počet porcí : 2 - 3 porce

SUROVINY :

  • 60 g černé čočky
  • 180 g okurky
  • 200 g cukety
  • 140 g granátového jablíčka - vyloupaného
  • 1 ks avokáda
  • 12 g čerstvé máty
  • 12 g čerstvého koriandru

Zálivka :

  • 3 polévkové lžíce avokádového oleje
  • 2 polévkové lžíce limetkové šťávy
  • 1 čerstvá červená chilli paprička
  • 2 polévkové lžíce vody
  • 1 čajová lžička datlového sirupu
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

POSTUP :

V první řadě dáme vařit černou čočku. Vaříme v osolené vodě do změknutí. Poté si uděláme zálivku. Do menší misky dáme limetkovou šťávu, avokádový olej, sůl, pepř, datlový sirup a pár vteřin šleháme metličkou. Poté přidáme na kostečky nasekanou chilli papričku, vše promícháme a dáme stranou.

Veškerou zeleninu důkladně omyjeme a nachystáme. Granátové jablíčko vyloupeme a dáme stranou do misky.

Salát s avokádem a granátovým jablkem
Salát s avokádem a granátovým jablkem

Nachystáme si velkou mísu a budeme do ní vkládat veškerou nakrájenou zeleninu. Začneme okurkou, kterou nakrájíme na menší kostky, na stejné kostky nakrájíme cuketu. Poté nasekáme mátu, koriandr a přidáme k nakrájené zelenině. Přisypeme granátové jablíčko, vychladlou černou čočku a zamícháme. Jako poslední budeme krájet avokádo. Klasicky jej rozpůlíme podélně napůl a vyjmeme pecku. Já osobně avokádo krájím ve slupce v ruce a to tak, že jej nakrájím na tenčí proužky a poté si avokádo pootočím a nakrájím ho na kostky. Pomocí polévkové lžíce vše přesunu do misky k zelenině. Úplně stejně to udělám i s druhou půlkou.

Celé to zalijeme připravenou zálivkou, zamícháme a v tuto chvíli můžeme ještě dochutit solí, pepřem, limetkou.

Vše servírujeme ozdobené limetkou a plátky chilli. Salát je výborný k veganským steakům, nebo jen k rozpečeným bagetkám či krekrům.

Dobrou chuť