Tofu špízy se zeleninou
Už od dětství mám špízy spojeny s létem a s tzv. luxusním jídlem, protože jsme je nemívali moc často. Myslím si, že to ale bylo kvůli tomu, že se s tímto jídlem nikdo nechtěl dělat. Přitom mi to přijde jako docela rychlé jídlo. Jen musí člověk myslet na to, aby si tofu naložil již den dopředu, aby mělo tu správnou chuť. Pak už jen vše napícháte na špejli a dáte péct. Tento recept je v podstatě univerzální. Tofu si můžete pokaždé naložit jinak a zeleninu můžete použít takovou, jakou máte zrovna doma nebo na zahradě. Ale to Vám určitě nemusím vysvětlovat. Jediné co je nejdůležitější je, že tofu vždy nakládáme den dopředu. Je potom chuťově zajímavější. Takže ten kdo má rád špízy nebo se nebojí trochu práce, se může vrhnout do výborného letního oběda:).
Počet porcí : 4 porce
SUROVINY :
- 2 balení bílého tofu
- 1 žlutá paprika
- 1 červená paprika
- 1 - 2 červené cibule
- 1 - 2 bílé cibule
Na zálivku :
- 150 ml rostlinného oleje
- 2 čajové lžičky protlaku
- 4 čajové lžičky kečupu
- 4 stroužky česneku
- 2 čajové lžičky provensálského koření
- 2 ks sušeného rajčete
- 1 čajová lžička sušené směsi sladké papriky, petržele, cibule
- 1/2 čajové lžičky soli
- Pepř dle chuti
- Špetka chilli - nemusí být
POSTUP :
Nejlépe den předem si naložíme tofu. Do velké mísy nastrouháme česnek, nalijeme rostlinný olej, přidáme protlak, kečup, veškeré koření, najemno nasekaná sušená rajčata, a jestli chcete tak i chilli. Vše důkladně promícháme metličkou a dáme stranou.
Tofu si vybalíme, opláchneme pod tekoucí vodou a rozpůlíme podélně napůl a poté i vodorovně. Dále krájíme cca na 4 díly, to znamená, že z jednoho balení tofu uděláme 16 kostek. To stejné uděláme i s druhým balením tofu. Vše vložíme do mísy a promícháme tak, aby se připravená směs dostala úplně všude.
Druhý den si nachystáme špejle a nakrájíme zeleninu na zhruba stejnou velikost. Poté si nachystáme plech nebo zapékací mísu, kam budeme špízy vkládat.
Napichování na špejle začneme například s bílou cibulí, poté kouskem tofu, červenou paprikou, tofu, červenou cibulí, tofu, žlutou paprikou. Takto vytvoříme špízy a poté je pečeme při 180 °C - 190 °C do zlatavé a opečené struktury tofu. Musí se na něm vytvořit jemná krustička. Trvá to cca 30- 40 minut. Vše záleží na Vaší troubě.
Podáváme s opečenými cherry rajčátky a pečenými bramborovými dukátky nebo jen lehce se zeleninovým salátem a vařeným bramborem.
Kombinací máme k dispozici spoustu.
Přeji dobrou chuť