Zapečené batáty ala pizza

Další z odlehčených receptů. Místo klasického těsta na pizzu zde použijete batáty, které jsou nejen zdravější variantou, ale i skvělou potravinou pro Vaše tělo. Batáty mají nasládlou chuť a proto je dobré je kombinovat např. s pikantní chutí ( jako je chilli, česnek, jarní cibulka ...), s výraznější slanou chutí ( balkánský sýr, niva ... ) a nebo se svěží lehkou a čerstvou ( jako je avokádový dresink, pažitkový dresink a jako tady v tomto případě: kombinace kukuřice a rajčat ). U nás doma batáty milujeme a hodně je kombinujeme s výše uvedenými surovinami a to vše spolu buď přímo zapékáme nebo je používáme do salátů a na náš proslulý budha plate. :) Jestliže milujete pizzu tak jako můj drahý tak tento recept musíte vyzkoušet. Věřím, že se neobjeví na Vašem stole naposled. :) 

Zapečené batáty ala pizza
Zapečené batáty ala pizza

Počet porcí : cca 4 porce

SUROVINY :

  • 1,1 kg batátů
  • 100 g čerstvé červené papriky
  • 110 g sterilované kukuřice
  • 150 g čerstvých rajčat
  • 110 g nivy
  • 16 g česneku
  • 20 g rostlinného oleje
  • 6 g pažitky
  • 1 čajová lžička sušené směsi bazalky, oregána, tymiánu
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

POSTUP :

Batáty důkladně omyjeme (já požívám kartáč) a následně je osušíme. Nachystáme si dva plechy a vložíme do nich pečicí papír.

Troubu rozehřejeme na 180°C. Batáty si nakrájíme na kolečka o tloušťce cca 1cm a rozložíme je na plech. Vložíme do trouby a pečeme přibližně 15 - 20 minut. Jde nám o to, aby nám brambory krásně změkly, ale nebyly úplně naměkko.

Mezitím si nakrájíme do misek zbylé ingredience.

Česnek očistíme a nastrouháme najemno, přidáme koření, olej a rozmícháme. Červenou papriku očistíme, nakrájíme na malé kostečky a vložíme zvlášť do misky. To stejné uděláme s rajčaty. Nivu můžeme nastrouhat nahrubo, nebo ji rozdělit na menší kousky v ruce. Vše se snažíme mít zhruba stejně velké.

Po 20 minutách vytáhneme batáty, potřeme je připraveným česnekovým olejem a postupně klademe nakrájená rajčata na všechny batáty. Poté přidáme kukuřici, papriku a naposled nivu. Snažíme se veškeré suroviny rozprostřít po celém povrchu batátů. Vše jemně osolíme (nezapomeňte na to, že niva je sama o sobě dost slaná) a opepříme. Vše čerstvě melu v mlýnku.

Takto připravené batáty dáme péct do trouby cca na 30 minut. Hotové batáty poznáme podle opečeného sýra. Posypeme nasekanou pažitkou.

Můžeme podávat jen tak se zeleninovým salátem nebo si k tomu opečte cizrnu nebo batáty použijte jako přílohu, V tom případě Vám to vyjde na víc porcí.

Přeji dobrou chuť